GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70.maddesinde yazılı olan bina, arazi, motorlu taşıtlar ile mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak tanımlanmıştır. İçinde bulunduğumuz Mart ayı Basit Usule Tabi olan gelir vergisi mükellefi dışındaki gelir vergisi mükelleflerinin yıllık beyan dönemidir. Bu nedenle Gelir Vergisi içerisinde gayrimenkul sermaye iradı gelirleri büyük önem taşımaktadır. Buna göre mükellefler tarafından bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakden veya aynen tahsil edilen kira bedelleri o yılda elde edilmiş gelir kabul edilmektedir.
Gayrimenkul sermaye iradının vergilendirilmesinde bazı özellikli durumlar söz konusudur. Örneğin: 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin olup topluca 2016 yılında kira tahsilatı söz konusu olduğunda 2016 yılının geliri olarak dikkate alınmalıdır. Fakat gelecek yıllara ait olup peşin tahsil edilen kira bedelleri, ilgili yılın geliri olarak kabul edilerek ilgili yıllarda beyan edilmelidir. Örneğin: 2017, 2018, 2019 ve 2020 takvim yılları kira gelirleri topluca 2016 takvim yılında tahsil edildiği taktirde her yıla ait kira bedeli ilgili yılda beyan edilmelidir.
Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;
* Bir takvim yılı içinde elde ettiği mesken kira geliri, 3.800 TL istisna tutarını aşanlar,
* İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını olan 30.000 Türk Lirasını aşanlar,
* Beyanname verme sınırı olan 30.000 Türk Lirasının aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi tevkifatına tabi kira gelirleri ile mesken kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.
* Bir takvim yılı içinde elde ettiği, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan gayrimenkul sermaye iratları toplamı 1.580 Türk Lirasını aşanlar,
Ücret, Kira, Menkul Sermaye İradı ile Diğer Kazanç ve İratlara ilişkin beyanname verecek olan mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Hazır Beyan Sistemi” (https://intvd.gib.gov.tr/hazirbeyan) marifetiyle beyannamelerini gönderebileceklerdir. Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, diledikleri taktirde “Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi 1001B“ formu ile de beyannamelerini ikametlerinin bağlı olduğu vergi dairesine elden verebileceklerdir.
Gayrimenkul Sermaye İradı geliri elde eden mükelleflerin 27 Mart 2017 tarihine kadar gelirlerini bağlı bulundukları vergi dairelerine beyan etmek, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksit halinde anılan vergiyi ödeme yükümlülükleri bulunmaktadır. Fakat bunun iki istisnası vardır. Bunlar:
1- Ölüm,
2 – Ülkenin terk edilmesi.
Ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren dört ay içinde mirasçılar tarafından verilmelidir.
Van ilimizde meydana gelen depremler sonrası ilan olunan mücbir sebep hali hala devam ettiğinden gayrimenkul sermaye geliri elde eden mükelleflerin, Maliye Bakanlığı tarafından tayin olunacak süreye kadar beyannamelerini verebilecekleri tabiidir. Buna rağmen dileyen mükellefler beyannamelerini mücbir sebep hali sona ermeden de verebileceklerdir.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!