SANAYİ SİCİL KAYDI

 

05 Temmuz 2005 Tarih ve 25866 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2005/17 sayılı Sanayi Sicil Tebliği hükümlerine göre; 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun 1. maddesine göre tanımı yapılan  ve imalat sanayi, madencilik, taş ocakçılığı, su ve gaz istihsali sektörlerinde faaliyet gösteren, sanayi ürünü imal eden yerler kapsamında değerlendirilen ve en az bir işçi çalıştıran sanayi işletmelerinin; Ankara,İstanbul, İzmir, Bursa,Kayseri,Yalova, Kocaeli, Erzurum, Eskişehir, Konya, Samsun, Mersin, Erzincan, Antalya, Gaziantep, Diyarbakır ve Adana illerinde 01/09/2005 tarihinden itibaren, kalan diğer İllerde 01/10/2005 tarihinden itibaren, sanayi siciline kayıt yaptırmaları zorunludur.Bundan önceki uygulamada sanayi işletmesinde asgari beş ve üzeri işçi çalıştıran işletmelerin bu belgeyi almaları zorunlu idi.

Anılan tebliğ ile sanayi kesiminde en az bir işçi çalıştıran işletmelerin bağlı bulundukları ilin Bilim Sanayi ve Teknoloji  Müdürlüklerine başvurarak sanayi sicil kaydı yaptırmaları ve söz konusu belgeyi almaları ve iki yılda bir vize ettirmeleri gerekmektedir.Vize işlemi sırasında eğer varsa, yeni ürün ilavesi,ürün değişikliği unvan ve adres değişiklikleri belirtilmektedir.

Sanayi sicil belgesini almak için aşağıdaki belgelerle Bilim Sanayi ve Teknoloji  İl Müdürlüklerine başvurulur.Bu belgeler;

  1. Sanayi sicil Beyannamesi,
  2. Yıllık İşletme Cetveli,
  3. Kapasite Raporu,
  4. Ticaret Sicil Gazetesi,
  5. Kira Sözleşmesi (Makine Parkı İçin)
  6. TSE belgesi (TSE belgesi alması zorunlu ürünler için)

Bunun yanı sıra tebliğ kapsamındaki sanayi işletmelerinin her yıl, bir önceki takvim yılına ait bilgileri içeren yıllık işletme cetvelini Nisan ayı sonuna kadar Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ait https://sanayisicil.sanayi.gov.tr/App_Pages/KullaniciIslemleri/Login.aspx sayfası üzerinden beyan etmeleri zorunludur. Anılan beyanı kanuni süresinde yapmayan işletmelere her yıl yeniden belirlenen tutarlarda idari para cezası tatbik edilmektedir.Yeni kurulan sanayi işletmelerinin azami iki ay içerisinde kayıt yaptırmaları gerekmektedir. 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre üretim işletmesi olarak kabul edilebilmek için sanayi siciline kayıt yaptırıp sanayi sicil belgesine haiz olmak şarttır.

Durum böyle olmakla birlikte sanayi sicil belgesinin, sanayi işletmelerine sağladığı önemli faydalar söz konusudur.Bu faydalar ;

  1. İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanmaları (KDV ödememeleri),
  2. Elektrik faturalarını %20 civarında ucuz kullanabilmeleri,
  3. Finansman, giderlerinin tamamını kurumlar vergisi matrahından düşebilmeleri,
  4. Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlı olmaları,
  5. Dolaylı olarak iş imkanı sağlamalarıdır.

Maliyetler içerisinde önemli bir yere sahip olan enerji ve finansman giderlerinin varlığı inkar edilemez bir gerçektir. Dolayısıyla bu gider kalemlerinin elden geldiğinde düşürülmesi ve maliyetlerin aşağı çekilmesi sonucu imal olunacak mamullerin ucuza satılması imkanı doğmaktadır. Sanayi sicil belgesine sahip olan işletmelere sağlanılan % 20 oranında ucuz enerji kazanımı bu işletmeler için çok büyük bir fayda olsa gerek.

Yukarıda ifade edildiği üzere; yeni kurulan sanayi işletmelerinin azami iki ay içerisinde kayıt yaptırmaları zorunlu olmasına rağmen, 02  Ağustos 2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un ikinci maddesi ile 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’na geçici madde eklenmiş olup, söz konusu geçici madde ile “Faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın sanayi siciline kayıt olmayanlardan 31/12/2014 tarihine kadar kayıt işlemini tamamlayanlar hakkında bu kanunun 9. maddesi gereği sanayi siciline tescil ettirmeyenler için öngörülen idari para cezası uygulanmaz” hükmü getirilmiştir.

Bugüne kadar sanayi siciline kayıt yaptırmayan işletmelerin idari para cezasına muhatap olmamaları ve yukarıda sözü edilen imkanlardan yararlanmaları bakımından 31/12/2014 tarihine kadar sanayi siciline kayıt yaptırmaları menfaatlerine olacaktır.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *