6663 SAYILI TORBA YASA KAPSAMINDA GENÇLERE YÖNELİK VERGİSEL DÜZENLEMELER
“6663 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 29/01/2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, ülkemizdeki gençlere yönelik olarak; Gelir Vergisi Kanunu‘nda, genç girişimcilere kazanç istisnası ve ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin, “sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının bir kısmı üzerinden” gelir vergisi alınmamasına, Harçlar Kanunu‘nda ise sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla, 25 yaşını doldurmamış gençlerden pasaport harcı alınmamasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır.
Yapılan düzenleme ile ekonomik alanda faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına “ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin”, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı maddede belirtilen şartlarla gelir vergisinden müstesna tutulmaktadır. Bu bağlamda; Gelir Vergisi Kanunu’nun mülga mükerrer 20 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenleme yapılmıştır.
“Mükerrer Madde 20- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle yirmidokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının “75.000 Türk lirasına ” kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.
- İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,
- Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz),
- Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibariyle bu maddedeki şartları taşıması,
- Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,
- Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.
İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hallerinde dahi yıllık beyanname verilir.
Bu istisnanın, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
Kanunun 2.maddesiyle Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesine eklenen (15) numaralı bent ile ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin, 01/01/2016 tarihinden itibaren “sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının” 8.000 Türk Liralık kısmı üzerinden gelir vergisi alınmaması sağlanmıştır. 8.000 Türk Liralık yıllık indirim tutarının, her yıl günün ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenmesine imkan tanınmıştır. Fakat takvim yılı içinde basit usulden gerçek usule geçen mükellefler istisna kapsamı dışında tutulmuştur.
Kanunun 4.maddesiyle 492 sayılı Harçlar Kanununun 85 inci maddesine eklenen (h) bendi ile; sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla “tahsili devam eden” 25 yaşını doldurmamış gençlere verilecek pasaportlardan harç alınmamasına yönelik düzenleme yapılmıştır.
Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanacak ikincil düzenlemeler ile bu maddelerin uygulanmasına ait usul ve esaslar belirlenecektir.
Kaynak: 6663 sayılı Kanun
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!