MALİ TATİL

 

Bazı vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ile ilgili süreleri uzatarak bazı hakların kullanılması ile ilgili süreleri belirli bir süre durduran uygulama, “Mali Tatil” olarak tanımlanmaktadır. Mali Tatil ile ilgili uygulama 28.03.2007 tarihinde 5604 sayılı “Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun”un yayımlanması ile uygulama alanı bulmuştur. 3568 Sayılı yasaya göre yetki almış meslek mensuplarının uzun yıllar dillendirdiği bu uygulama, her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil olarak uygulanmaktadır. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, malî tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlamaktadır. Bu bağlamda, içinde bulunduğumuz yıl 30 Haziran 2013 gününün pazar gününe rastlaması nedeniyle mali tatil, 02-20 Temmuz 2013 günleri arasında uygulanacaktır. Fakat 20 Temmuz 2013 günü, Cumartesi gününe rastladığından mali tatil 22 Temmuz Pazartesi akşamı sona erecektir. 5604 sayılı Kanun’a göre, son günü mali tatile rastlayan süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmaktadır. Mezkur yasaya göre “Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak malî tatil uygulanmaz.” hükmüne yer verilmiştir. Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintilerine ilişkin olarak verilmesi gereken bildirimlerin verilme ve ödeme süreleri de mali tatil nedeniyle uzamamaktadır.

İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyata ilişkin olup vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmaktadır. Keza İkmalen, re’sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükelleflerin uzlaşma talep etme veya cezada indirim talebinde bulunma süresi, vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün olup başvuru süresinin son gününün mali tatile rastlaması halinde söz konusu süre, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmasına rağmen dileyen mükelleflerin, adlarına tarh edilen vergi ve kesilen cezalara karşı mali tatil süresi içinde de uzlaşma veya cezada indirim talebinde bulunabilmesi imkanı tanınmıştır.

Kamu idare ve müesseseleri ile gerçek ve tüzel kişilerden vergilendirmeye ilişkin olaylarla ilgili olarak Maliye Bakanlığınca veya vergi dairesince devamlı bilgi verme çerçevesinde istenecek bilgilerin verilmesine ilişkin sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde anılan süre de, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmaktadır. Vergi Usul Kanunu’nun 219. maddesinde sözü edilen muamelelerin defterlere kayıt zamanı süreleri de aynı şekilde, mali tatil süresince işlememektedir.

5604 Sayılı yasaya göre dava açma süreleri bakımından da kolaylıklar getirilmiş olup, dava açma süresinin mali tatile rastlaması halinde süre, mali tatil süresince işlememektedir. Mali tatil nedeniyle uzayan dava açma süresinin son gününün 2577 sayılı yasa uyarınca çalışmaya ara verme süresine rastlaması durumunda ise dava açma süresi, çalışmaya ara vermenin sona erdiği günü izleyen günden itibaren yedi gün uzamaktadır. Mezkur yasanın 1/5. fıkrasında, “Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmez. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, malî tatilin son gününden itibaren işlemeye başlar.” hükmü yer almaktadır.

Mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi gereken tüm bildirimlerin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde bildirimlerin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmaktadır. İş kazası ve meslek hastalıklarının bildirilmesi ise Mali Tatil kapsamında kabul edilmemektedir. İş kazası ve meslek hastalıkları bildiriminin, iş kazaları ve meslek hastalıklarının bildirilmesine esas Vizite Kağıdı, Sigortalı Hesap Fişi ve Çalışamazlık Belgesi tanzimine ait yükümlülüklerin, eskiden olduğu gibi üç iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi zorunludur.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *