MAL İHRACI VE YOLCU BERABERİ EŞYA İHRACI TESLİMLERİNDE E-FATURA ZORUNLULUĞU

Ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahip olan ihracat kapsamındaki teslimlerin, günümüz teknolojisine uygun bir şekilde elektronik olarak beyanı ile ilgili olarak, ilk olarak 454 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği’nin “3. İhracat İşlemlerinde e-Fatura Uygulaması” başlıklı bölümünde; e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11 inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere Katma Değer Vergisi (KDV) hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanların, bahsi geçen faturalarını 01/01/2016 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenleyecekleri belirtilmekteydi. Akabinde yayımlanan 461 ve 475 Sıra No’lu VUK Genel Tebliğleri ile söz konusu tarih, 01 Temmuz 2017 olarak değiştirilmişti.

Yapılan nihai düzenlemeye göre; münhasıran e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11 inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, bahsi geçen faturalarını 01 Temmuz 2017 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenleyeceklerdir. Münhasıran e-fatura uygulamasına kayıtlı olanlardan Gümrük Çıkış Beyannamesi (GÇB) ekinde yer alan mal ihracı için e-fatura düzenleme zorunluluğu söz konusu olup, Serbest Bölge İşlem Formu, Transit Ticaret Formu vb. belgeler ekinde yer alan ihracat faturaları, e-fatura kapsamında değildir. Tax free faturası düzenleyen mükellefler uyumlu bir yazılım programı kullanarak yükleme modülü ile ihracat faturası veya tax free faturası düzenleyebilecektir.

e-Fatura kayıtlı kullanıcılarının düzenleyeceği ihracat faturalarının e-fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu sadece mal ihracında söz konusudur. Dolayısıyla hizmet ihracı bu kapsamda olmayıp eskisi gibi gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura, değilse kağıt fatura olarak düzenlemeye devam edecektir. Yurt dışına gönderilen mallara ilişkin yansıtma ve fiyat farkı faturaları, GÇB ekinde gönderiliyor ve mal ihracı kapsamında değerlendiriliyorsa ihracat e-fatura olarak kesilmelidir. Ancak hizmet ihracı kapsamında değerlendiriliyorsa ihracat e-faturası olarak düzenlenmeyecek gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura değilse kağıt fatura olarak düzenlenecektir.  Proforma faturalar da eskiden olduğu gibi kağıt olarak düzenlenecektir. Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB ekinde düzenlenen bir fatura ise ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli, serbest bölge işlem formu vb. başka bir belge ekine alındığı durumlarda alıcı da e-fatura mükellefi ise eskisi gibi e-fatura olarak düzenlenecektir.

Burada dikkat edilmesi gereken; ihracat veya tax- free faturalarının e-fatura olarak düzenlenip gönderilmesi uygulamasının sadece e-fatura kayıtlı kullanıcısı olanlar için olması hususudur. Keza e-fatura uygulamasına girme zorunluluk şartlarını taşımayan ihracat veya tax free faturası düzenleyen mükellefler bu tarihten sonra da matbu (kağıt/e-Arşiv) fatura düzenlenmeye devam edeceklerdir. Mikro ihracata ilişkin kesilecek faturalar, gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura, değilse kağıt ortamında kesilmeye devam edilecektir.

Yukarıda ifade edilen şartları taşıyan mükellefler;

  1. a) e-fatura sistemine kayıtlı olmalıdır,
  2. b) Düzenleyecekleri ihracat faturalarında alıcı bilgilerine ilaveten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bilgilerine de yer vermelidir.
  3. c) Düzenlenen faturalar (gümrük beyannamesi ekinde gönderildiğinden) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sisteminde görünmelidir.

Mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamındaki teslimler ile ilgili olarak tanzim edilen faturaların e-Fatura olarak düzenlenmesi ve gönderilmesine ilişkin usul ve esaslar ile uygulamadan yararlanma yöntemleri http://www.efatura.gov.tr/ adresinde yayımlanan “e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu”nda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Kılavuz; Elektronik Fatura Uygulamasında yolcu beraberi eşya ihracı ve mal ihracı faturalarını e-fatura sistemine entegre edecek ve uygulamaya ilişkin yazılım geliştireceklerin teknik konularda ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri vermek amacıyla hazırlanmıştır.  Kılavuzda mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı faturalarının elektronik olarak, e-fatura sistemindeki işleyişi ve iş akışı açıklanmış, mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı faturasında olması gereken ek bilgiler ve kurallar anlatılmıştır.

 

Kaynak : TÜRMOB

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *