ELEKTRONİK TEBLİGAT
I-GİRİŞ
Vergi mükelleflerine kağıt ortamında yapılan tebligatların elektronik ortamda yapılabilmesini sağlamak amacıyla (VUK) Vergi Usul Kanunu’nda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Bu amaçla Vergi Usul Kanunu’nun 107/A maddesinde “Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, 93 üncü maddede sayılan usullerle bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir. Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir. Altyapısı bu şekilde tesis edilen elektronik tebligat ile ilgili olarak 456 seri numaralı VUK Genel Tebliği, 27.08.2015 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Sözü edilen uygulama, anılan tarihten itibaren ihtiyari, 01.01.2016 tarihinden itibaren de zorunlu kılınmıştır.
II-ELEKTRONİK ADRES KULLANMA ZORUNLULUĞU GETİRİLEN MÜKELLEFLER
Söz konusu tebliğ ile tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar aşağıda belirtilmiştir. Bunlar:
- a) Kurumlar vergisi mükellefleri,
- b) Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç olmak üzere; ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar,
- c) İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler,
Tebliğ hükümleri göz önüne alındığında elektronik tebligat adresi almak ve elektronik tebligat sistemini kullanmak bir zorunluluktur. Fakat zorunluluk kapsamında olmakla birlikte kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden kişilerin de sistemden isteğe
bağlı olarak yararlanabilmelerine imkan tanınmıştır. Yukarıda da ifade edildiği üzere anılan tebliğin yürürlüğe girdiği 27.08.2015 tarihinden 31.12.2015 tarihine kadar zorunlu olmayan uygulama, 01.01.2016 tarihinden itibaren bu kapsamdaki tüm mükellefler için zorunludur.
III-ELEKTRONİK ADRES EDİNİLMESİ
- a) Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi;
Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan kurumlar vergisi mükelleflerinin, 01.01.2016 tarihine kadar örneği tebliğ ekinde yer alan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi”ni kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla bizzat, kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. Ancak mezkur tebliğde getirilen zorunlulukların başladığı tarihten sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri ise işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde bulunmak zorundadır.
- b) Gelir Vergisi Mükelleflerinin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi;
Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükelleflerinin, 01.01.2016 tarihine kadar örneği tebliğ ekinde yer alan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi”ni kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine bizzat vermeleri gerekmektedir.
Tebliğde getirilen zorunlulukların başladığı tarihten sonra mükellefiyet tesis ettiren gelir vergisi mükelleflerinin, mükellefiyet tesisi sırasında bu zorunluluğa uymaları gerekmektedir.
- c) İsteğe Bağlı Olarak Kendilerine Elektronik Tebligat Yapılmasını Talep Edenlerin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi;
Tebliğ ile getirilen zorunluluk kapsamına girmeyen ancak isteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller internet vergi dairesi aracılığıyla başvurarak veya ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesine bizzat veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla, KDV veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunarak sistemi kullanabileceklerdir.
IV-ELEKTRONİK TEBLİGATIN MUHATABINA İLETİLMESİ
Tebliği gereken evrak, elektronik imza ile imzalanacak ve vergi dairesi adına Başkanlık tarafından tebliğ yapılacak muhatabın elektronik tebligat adresine iletilecektir. Elektronik tebligat sistemine internet vergi dairesi üzerinden erişilecektir. İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresine sahip olan gerçek ve tüzel kişiler şifreleriyle elektronik tebligat adreslerine ulaşacaklardır. İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi olmayan gerçek kişiler ise sisteme her girişte yapılan kimlik doğrulaması ile elektronik tebligat adreslerine erişeceklerdir.
Kanunun 107/A maddesi gereğince, elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılmaktadır.
Olay kayıtları, İşlem Zaman Bilgisi eklenerek, erişilebilir şekilde arşivlerde otuz yıl süreyle saklanacaktır.
V-ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİNDEN ÇIKIŞ
Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olanların aşağıdaki durumlar dışında sistemden çıkmaları mümkün değildir.
Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silindiği (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) tarih itibarıyla, elektronik tebligat adresi kapatılır. Gerçek kişilerde ise ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verildiğinin idare tarafından tespit edildiği durumlarda ölüm/karar tarihi itibarıyla ilgilinin elektronik tebligat adresi re’sen kapatılır. Mirasçıların bağlı olunan vergi dairesine başvurması halinde de müteveffanın elektronik tebligat adresi kullanıma kapatılır.
VI-SORUMLULUK
Elektronik Tebligat Sisteminin Muhatabı;
- a) Elektronik Tebligat Talep Bildirimini süresinde, tam ve doğru olarak vergi dairesine beyan etmekle,
- b) Beyan edilen bilgilerde meydana gelecek değişiklikleri öncesinde veya en geç değişiklik tarihinde vergi dairesine bildirmekle,
- c) Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde belirtilen tüm şartlara riayet etmekle,
ç) Sistem kullanımına ilişkin olarak kendisine verilmiş olan kullanıcı kodu, parola ve şifre gibi bilgilerini korumakla, üçüncü kişilerle paylaşmamakla ve başkasına kullandırmamakla,
- d) Sistem kullanımına ilişkin olarak kendisine verilmiş olan kullanıcı kodu, parola ve şifre gibi bilgilerin istenmeyen şekilde üçüncü kişilerin eline geçtiğini tespit ettiğinde derhal vergi dairesine bilgi vermekle,
yükümlü kılınmıştır.
Yukarıdaki sorumlulukların yerine getirilmemesinden doğacak hukuki sonuçlar muhatabın sorumluluğunda tutulmuş, tüm bildirimlerin vergi dairesine ulaştığı anda sonuç doğuracağı hüküm altına alınmıştır.
VII-CEZA HÜKÜMLERİ
Elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu tutulanlardan, bu tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 355 inci maddesindeki cezai müeyyide uygulanacaktır.
VIII-SONUÇ
Tebliğ kapsamında bulunan mükellefleri yakından ilgilendiren Elektronik Tebligat uygulamasına, 01.01.2016 tarihi itibariyle başlanılacaktır. Ancak bu tarihten önce bildirimde bulunanlara 01.10.2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilecektir. Dolayısıyla cezai müeyyideye muhatap olunmaması için tebliğ kapsamındaki tüm mükelleflerin tebliğ ile yapılan düzenleme kapsamında gerekli başvuruları zamanında yapmaları menfaatlerine olacaktır.
Kaynakça: 456 Seri Numaralı VUK Genel Tebliği
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!